МЕНЮ
Your Cart

Игри с Активни карти "Коя е тази буква?"


"Здравей! Аз съм Буквичко и си имам 44 броя карти с големина 10 см на 15 см със заоблени краища. С тях нося и изтриваем маркер. Тези карти са за възраст от 0 до 7 годинки. За да направим картите професионално ние се консултирахме с магистър по приложна психология - Ивилина Иванчева. Също така шрифтът, който съм използвал, се казва Adys и е специално разработен, за да е подходящ и за хора с дислексия. По-лесно четим е. Фона на картите не е чисто бял, за да няма голям контраст с буквата, което също способства за по-лесно четене."

Разбира се, както всичко в нашата поредица, така и комплектът с карти е много интерактивен и пълен с игри. Затова към него има маркер с гъбичка на капачката – за по-лесно изтриване и за да не си цапаме пръстчетата.

 Ето малко повече информация какво представляват картите.

Предната част на всяка карта ще съдържа тези 3 неща:

 •  Буква от българската азбука.
 • Картинка, която започва с тази буква.
 • Изписана думата, която започва с тази буква.

Тук сигурно разпознахте нашата героиня – Любка Любопиткова, която, разбира се, ще участва и в картите.


На гърба на картата има:

 • Буквата само с пунктир, за да може детето да я повтори с изтриваемия маркер.
 • Различни игри, свързани с рисуване, пеене, танцуване или друго действие.
 • Най-долу детето отново трябва да изпише буквата, като тя вече е част от думата.

КОИ БУКВИ СЕ ПОВТАРЯТ И ЗАЩО?

В комплекта всички гласни букви (без "Ъ") съществуват в две разновидности.

Ето пример за буквата "И" в другия ѝ вариант:


Картата има няколко различни функции. Едната е да покажем как се чувства Мъдрян, който отказва да опита плода и зеленчуците. Обвързваме картата с емоция, затова може да поговорим с детето повече за "ината" като емоция. После може да го попитаме как се инати Мъдрян, като то трябва да ни отговори, следвайки картинките на "мост" и "магаре". Отделно от това детето може всеки път да се упражнява в изписването на буквата.

За създаване на картите авторката е използвала части от методите на сугестопедията, Глен Доман и Монтесори. Според сугестопедичния метод четенето се учи най-лесно не с отделните букви, а чрез използване на цяла дума. В случая сме подбрали кратки думи. За този метод няма долна възрастова граница. Колкото по-рано започнете да показвате картите на детето, толкова по-лесно ще му е в бъдеще да се научи да чете. Трябва само да задържите картата пред погледа му и да произнесете думата няколко пъти.

Не е нужно детето да разбира напълно това, което вижда. Най-важно е да запомни фотографски как изглежда думата и да я свърже с картинката като спомен.

За да запомним каквото и да било, най-лесно е, когато го свържем асоциативно. В случая детето ще обвърже буквата с образа на дума, а думата – с картинка. Другата асоциация е с действие. В много от картите има движение, което детето трябва да извърши, например да подскочи, както е в тази карта:


Или да изпее или изтанцува нещо.

Асоциация с буквата може да направи и когато нарисува още предмети, които започват с тази буква.

 Освен гласните букви в комплекта се повтарят и следните съгласни: "М", "Т", "Б", "Д", "Л" и "Ч". Това е така, защото всички знаем как първите буквички детето учи, като помни "МАМА", "ТАТЕ", "БАБА", "ДЯДО", "ЛЕЛЯ" и "ЧИЧО". Ето защо сме включили картинки с тези "герои". Когато имате по две от тези букви, ще можете да ги събирате в някоя от въпросните мили за детето думи.

 Отделно от това, когато съберете в дума някои букви, те съдържат различни рисунки и можете да измислите история с тях, например ако напишете "СОЛ" и имате съответно карти "С: СТРАХ", "О: ОХЛЮВ" и "Л: ЛУНА", можете да измислите изречение или малък разказ с тези три думи: "Страхът на охлюва му пречеше да се качи на Луната". Или: "Страхувам се, че някой охлюв може да падне от Луната". Колкото повече настроение, цветове, история, емоции и асоциации обвърже с конкретната буква и дума едно дете, толкова по-лесно ще ги запомни.

 Ето предложения как да изписвате "роднинските" карти:

 • Как се пише "МАМА"?

Открий картата с майката на Любка, която се любува на една маргаритка! Доведи ѝ агънцето с буквата "А" и внимавай да не изяде маргаритката! След това потърси къде е другата буква "М", в която бръмчи една муха. Тя е приятелка на агънцето, затова я сложи до него. Мухата много обича да слуша ангелския глас на ангелчето от картата с другата буква "А". Потърси го и го сложи до картата с мухата. Коя дума се получи?

 • Как се пише "ТАТЕ"?

Открий къде е таткото на Любка, който умело мята палачинки с един тиган. Добави към него картата "А" с едно отнесено агънце, което тайно е изяло първите 3 палачинки. Заради случилото се потърси картата "Т", в която Буквичко е тъжен. Той много обича палачинки, но не е успял да си хапне нито една. Накрая добави картата с буквата "Е: ЕЛХА" и виж какво има под елхата. Дай онова, което откриеш там, на Буквичко, за да не е тъжен! Коя дума се получи?

 • Как се пише "БАБА"?

Потърси картата с бабата, която държи балон. Това е бабата на Любка. Балонът обаче е за едно агънце. Потърси картата с "А: АГНЕ" и я сложи отдясно на картата с бабата. За да не избяга агънцето, бабата ще му даде банан. Потърси картата с "Б: БАНАН". Сложи я до картата с агънцето. Бананът обаче излита с балона! Ужас! Добре, че има едно добро ангелче, което хваща и балона, и банана и ги връща на агънцето. Сега да потърсим картата с "А: АНГЕЛ". Сложи картата до тази с банана. Коя дума се получи от буквите?

 • Как се пише "ДЯДО"?

Вземи картата с дядото на Любка. Той полива двора си и там ще порастат доматки. Но освен домати дядото отглежда и ягоди, защото те са любими на неговата внучка. Потърси картата "Я: ЯГОДА". Сложи я до картата с дядото. От другата страна на двора дядото отглежда още нещо, което е сочно и вкусно, макар че понякога Любка си мисли, че е зелена топка. Позна ли какво е? Това е диня! Потърси картата с "Д: ДИНЯ" и я сложи до картата с ягодата. Насреща се задават обаче семейство охлюви, готови да си похапнат от всички вкусни листенца на растенията в двора. Потърси картата с "О: ОХЛЮВ", сложи я до картата с динята и виж коя дума се е получила.

 • Как се пише "ЧИЧО"?

Потърси картата с чичото на Любка, като знаеш, че той е часовникар и прави и поправя часовници. Около него често се навърта приятелчето на Любка – Мъдрян, който много иска да разбере как работят часовниците, но точно сега е зает да се инати, защото го карат да яде някакви си зеленчуци! Затова потърси картата с "И: ИНАТ" и я сложи до картата "Ч: ЧИЧО". А тези зеленчуци се озоваха при Мъдрян, защото майка му ги донесе от пазара с една голяма чанта. Потърси картата с "Ч: ЧАНТА" и я сложи до картата с "И". От чантата изненадващо изскочи и един голям охлюв, с който Мъдрян си игра много. Потърси картата с "О: ОХЛЮВ" и я сложи до картата с чантата. Коя дума се получи?

 • Как се пише "ЛЕЛЯ"?

Потърси картата с лелята на Любка. Тя е художничка и обожава лилавия цвят. Ето защо се облича във всички разновидности на лилавото и всички картини, които рисува, са в... лилаво. Лелята е приготвила на Любка чуден подарък за Коледа. Той, разбира се, е... лилав. Намира се под една елха. Потърси картата "Е: ЕЛХА" и я сложи до картата с лелята. Всички знаем, че Дядо Коледа оставя подаръците в полунощ, когато луната е изгряла, затова потърси картата с "Л: ЛУНА" и я сложи до картата с елхата. Когато на другата сутрин Любка отваря подаръка, тя възкликва: "Яааааа! Каква изненада! Вътре има гигантска ягода!" Потърси картата "Я: ЯГОДА" и я сложи до "Л". Коя дума се получи?

ИГРИ С БУКВИ И ЦИФРИ

На гърба на някои карти ще откриете и цифри, които са с пунктир, така че детето да се учи да ги изписва. Цифрите започват със същата буква, която е изписана на картата.

На някои карти са написани емоции. Това са картите:

"И: Инат": В тази карта Мъдрян се инати, защото не обича да яде зеленчуци. Но какво е инатът? Децата най-често обичат да казват, че нещо не им харесва, без изобщо да им мине през ум да го опитат преди това. Или защото са решили, че не искат, и това си е! Мъдрян изобщо дори не е опитвал броколи, просто те му изглеждат зелени и къдрави и това съчетание му се струва гадно на вкус. Но дали ще е така, ако ги опита?

Защо казваме, че се инати като магаре на мост? Защото магарето само си мисли, че ще падне от моста. То не знае това със сигурност. Инатът на Мъдрян много прилича на ината на магарето, защото Мъдрян само си мисли, че броколите няма да му харесат!

 "П: ПЛАЧ": Любка плаче, защото си е загубила патето играчка. Всеки може да се натъжи и да се разплаче за нещо – това е нормално! Предложете на детето да нарисува едно патенце и така да успокои Любка. Или да изиграе играта, описана в картите "Как се играе? За по-големите II".

 "С: СТРАХ": С тази карта подхождаме деликатно към страха. Любка гушка своето мече, защото то се страхува от тъмното. Всъщност страхът е неин, а тя само го прехвърля на мечето. Таласъмчетата страливковци са парадокс, защото децата се страхуват от странни създания (таласъми), а в този случай и таласъмчетата се страхуват. Всички в картинката са обединени от страха си от тъмното! Всъщност и много възрастни изпитват този страх и това е нормално, защото тъмното ни пречи да виждаме какво става около нас. Но когато сме сгушени в леглото, колкото и да е тъмно, ние сме на сигурно място и затова можем да бъдем спокойни. Картинката е препратка и към една друга книжка от поредицата, която е за най-малките: "Кой стаята разбърка? Леле! Всичко се обърка!". Важно е да обясним на детето, че страхът е нормална емоция, която съществува, за да ни пази. Ние трябва да осъзнаем обаче, че нерядко страхът е само от това "какво би могло да се случи?", а не от нещо реално, което ни се случва. Най-често няма нищо страшно и постепенно ще се научим да не се страхуваме от неизвестното.

За най-най-малките това е трудно да се обясни, затова можем само да им кажем, че понякога е нормално да изпитваме страх и че когато Любка гушне Мечо, него вече няма да го е страх!

 "Ш: ШЕГА" е карта, в която Буквичко си прави шега с Мъдрян. Доколко е важно да умеем да се надсмиваме над себе си? Да измисляме смешки за другите и да ги радваме? Подканете детето да направи смешни физиономии и да ви разсмее. Направете му и вие такива. Покажете му, че можете да се забавлявате! :)

 "Т: ТЪГА": В тази карта Буквичко е тъжен. Защо асоциираме синия цвят с тъгата? Тук може да си припомним, че синият цвят е студен. Тъжно и студено. Кога се чувстваме тъжни? Примерно когато сме самотни? Или някой ни е обидил? За да зарадва Буквичко, детето трябва да го оцвети в трите основни цвята. Кои бяха те? За да е още по-забавно, нека то добави и цветовете между тях и да се получи дъга!

ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ, които тръгват на училище или вече учат в първите класове:

 За по-големите деца, които вече знаят думите, картите също биха били полезни, защото те са в определени цветове в зависимост от това дали са гласни или съгласни, като допълнително съгласните ще бъдат разделени на звучни, беззвучни, сонорни и ще има отделни цветове за буквите, които са съчетани от два звука. Тази игра ще бъде застъпена и в следващата книга от поредицата "Туй-Онуй".

Ето как да играят децата, които са в началните класове (първи или втори):

Всички гласни букви са в различни топли цветове: а, ъ, о, у, е, и.

Кои са тези цветове?


(По такъв начин децата ще научат не само гласните букви, но и видовете цветове.)

Защо им казваме "топли"? Защото огънят и слънцето са в тази гама от жълто-оранжево-червено до цикламено, а слънчицето ни топли, нали?

Водата в морето и реката е по-скоро студена, затова асоциираме синьото със студено. Леда също го изобразяваме със синьо.

Отровното свежозелено е по-скоро студено, както и лилавото.

Всички съгласни букви са в студени цветове, като отново са разделени.

Открий всички сини карти. Те са звучните съгласни – виж как добре звучат: б, в, г, д, ж, з.

Сега потърси всички зелени карти. Те са беззвучните съгласни: п, ф, к, т, ш, с, ч, ц, х.

И сега потърси и събери всички лилави карти. Те са сонорните: м, н, р, л, ѝ.

Знаеш ли, че 3 от буквите са съчетания от по 2 звука? Те са съответно: я [йа, йъ] в бяло; ю [йу] в сиво; и щ [шт] в черно.

Накрая остава буквата "ь", която не е отделен звук, а само прави по-мек звука пред нея. Затова тази буква е толкова шарена!

Ето как да играете с букви и цветове:


Виж тази торта! В нея е показано кои цветове се образуват, когато смесваш помежду си трите основни цвята: синьо, жълто и червено.

Като смесиш синьо и жълто, кой цвят се образува между тях? А жълто и червено? А червено и синьо?

Сега вземи картите и избери 2 от един цвят и 2 от друг, така че да можеш да ги смесиш – и те да образуват лилаво?

Ето виж, ако напишем думата "БАБА".

Сега се опитай така да напишеш думата "ВИЖ". Какво ще стане, ако смесиш цветовете на буквите от тези карти? Вземи листче и пробвай!


ТЕСНИ И ШИРОКИ ГЛАСНИ

Знаеш ли, че гласните букви също са разделени – на тесни и на широки? Вероятно защото някои букви излизат по-трудно – когато ги произнасяме, устата ни е по-затворена. Другите пък се измъкват свободно. Когато пеем силно или крещим, използваме най-често широките гласни.

Открий кои са тесните, като знаеш, че цветовете им са:


А цветовете на широките са: