МЕНЮ
Your Cart

Здравейте, Аз съм Мая Бочева
с псевдоним Уики...

...и съм автор, и създател на поредицата "Туй - Онуй", затова нека ви разведа из нея!

Но първо няколко думи за мен…

Завършила съм анимационна режисура и имам дългогодишна практика в създаването на анимации за всякакви реклами, както и образователни филмчета. Създател съм на няколко игри. Илюстрирала съм десетки книги за големи български издателства. Участвала съм в създаването на редица учебни материали и имам натрупана практика в тази област, както като художник и аниматор, така и като автор. Посещавала съм множество конференции и лекции свързани с образованието и личностното развитие. Участвала съм в множество изложби и имам редица отличия, както като илюстратор, така и като аниматор.

Проектът, с който се занимаваме в нашето издателство, е мултимедийна поредица от образователни приказки-игри. Нашата цел е да пуснем по училищата серия от апликации, които са с един нов холистичен подход към предметите, които се изучават и същевременно да са в крак с дигиталното образование.

Нека ви разкажа повече за идеята: "Туй-Онуй"!

Това е образователен мултимедиен проект. В него ще откриете един нов подход, чрез който децата четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, които са вплетени умело в историите. Новото е в това, че аз не съм разделила ученето на отделни предмети, а слях знанието в едно, така както на практика се случва в самия живот.

В поредицата "Туй-Онуй" децата не учат отделно български или математика, а търсят срички, гласни и съгласни, броят и смятат на едно място, играят на множество различен тип игри - в една история, помагайки на героите в приказката. По този начин те виждат смисъл в решаването на конкретна задача - тя води до развръзка и продължава историята.

Проекта става още по-интересен за децата, когато могат да изиграят приказките, както в книгите, така и на дъската в училище. Това се случва с помощта на електронните дъски. Проектирайки книгите на дъската - децата участват заедно в процеса на учене и се забавляват, като пишат на дъската върху самата книга. Помагат си едни на други, учат се и на етика.

Проектът „Туй Онуй“ има 4 международни награди и една голяма национална награда за най-добър илюстратор: "Константин Константинов" за книгата: "Колко е часът?"

За нас


Първите книжки

Тъй като първите книги са картинни, много от историята и темите за разговор с децата са заложени в самите илюстрации и затова съм добавила инструкции към родителите и учителите как най-пълноценно да представят книгите на децата. Към приказката: "Колко е часът? Наръчник за Времето" съм изготвила модули с които играем заедно с целия клас на един от епизодите в книгата и по този начин развиваме наблюдателност, логическо мислене, координация и умения да смятаме.

Моята цел е да разрасна проекта "Туй-Онуй", като добавя различен тип образователни игри към него. Към книгите с приказки да създадем модулни игри, които да са в помощ за изиграването им (нещо, което правим в часовете, когато представям на децата книгите), игра с карти, настолна игра и много други.

Апликацията може да се изиграва заедно от всички деца в час или в последните групи в детските градини и отново децата да си помагат, докато играят. Децата се забавляват изключително много и играта има силно въздействие върху тях. Подреждането на цифрите на часовника и писането на думи се превръща в истинско удоволствие и нещо, което ние възрастните наричаме учене, за децата си остава в естествената му форма, а именно играта.

Първата приказка от поредицата оживява и на апликация, което е и една от основните ми цели - всички книги да имат и своята дигитална версия, която да допълва печатните издания. По този начин смятам, че ще привлечем повече интереса на децата към книгата и четенето.

Смятам, че проекта би имал успех, ако се използва в предучилищните групи и първи и втори клас в училищата и детските градини в страната ни.

ЗАЩО “TAT Creative” – ами лесно, от преводът на английски - This and That!

ТАТ Криейтив е млада фирма, създадохме я специално, за да започнем работа по тази приказна поредица за детски игри. В началото (през 2010-та година) книгата "Who lit the Moon?" излезе в печатен вариант заедно с диск на който качихме игрите и можеше да се играе на компютър.

TAT Creative СЕГА: специално разработихме мобилна версия на игрите, подобрихме качеството и създадохме приказен свят, който да развълнува всички деца с първата част от приказката.

TAT Creative В БЪДЕЩЕ: Това, което искаме да направим е - поредица от различни иновативни игри, които чрез различни форми и изразни средства да достигнат до вниманието на децата, да им помогнат да опознаят по-добре себе си, емоциите си, характера си и да изградят една здрава и творческа личност.