МЕНЮ
Your Cart

Колко е часът? - Доиграй играта

Сега разтвори книгата! Към нея сме ти приготвили още много игри. Прочети тук условията им и ги изиграй!


Отвори на страница 7 и погледни в хралупата на Зайо.


Отговори ли вече колко часа показва часовникът на стената му? А можеш ли да кажеш и кое време на деня е?

Колко часа показва часовникът на стената?


Сега отиди на страница 9!


Там около къщата (а може би и по самата къща) са се разпръснали цифрите от един любим часовник на Времето. Можеш ли да ги откриеш? Това са цифрите от 1 до 12, защото, както вече може би знаеш, толкова са цифрите на часовника. На двора има и две часовникови стрелки – ще ги откриеш ли? Накрая можеш ли да кажеш колко часа показва часовникът над вратата?


На страница 10 Любка много бърза за училище.


Колко часа показва нейният будилник?


На страница 11 има игра с рибки.


Откри ли думите? Сега е моментът да ги събереш в изречение. Опитай!


На стр.12 и 13 секундите се влаааачат, сякаш са минути, дори часове!


Открий кои са тези мудни секунди.


На 14-а страница, където Времето доста е натежало, има едно сладко паяче. Ще го намериш ли?


А сега се опитай да откриеш часовника, който е с римски цифри! Колко часа показва всеки от часовниците? А часовникът, който изкача от чантата на Любка?


На страница 21 има голям ръчен будилник.


Ако за първи път чуваш за такъв, значи трябва да се запознаеш със Звездна в книгата „Кой светна Луната?“. Но преди това се опитай да познаеш: колко часа показва будилникът?


Изигра ли хорцата от стр. 25?


Бързо скачай и повтори действията от всеки вид хоро поне по десет пъти, за да се получи ритъмът! Знаеш ли, че Любка Любопиткова и Буден Многознайков са облечени в тракийски народни носии? Копаницата, което е третият танц тук, е именно от този край на България.


Помниш ли пазара от страници 26 и 27?


Ще е много забавно, ако измислиш свои собствени продукти за рецепта. Примерно за палачинки? Или за спагети със специален сос? Намисли си нужните продукти и разпредели по тях минутки, така че общият им сбор (т.е. като събереш всички продукти) да стане 60 минутки. Нарисувай ги и ни изпрати твоята лична рецепта, а ние ще я публикуваме на страницата ни във фейсбук:

А можеш ли да каже колко часа показва големият часовник? Когато голямата му стрелка направи едно пълно завъртане, на коя цифра ще отиде малката и колко часа ще стане?


И като си говорим за рецепти, на странички 28 и 29 има рецепта за пица.


Прочети я пак внимателно и събери всички споменати в нея минутки. Целта е да разбереш за колко точно време се приготвя тази пица. Можеш да ползваш часовника от страница 30.


Като стана на въпрос за страничка 30: колко часа показва големият часовник там?


А колко показва малкият електронен часовник долу вляво и по кое време на денонощието е този час? На страница 31 също има часовник. Той кой час показва според теб и дали е подходящ за похапване на пица?


Сега надникни на странички 32 и 33 и виж: колко часа показват двата часовника?


На табелката над кулата на страничка 33 е написан един век. Можеш ли да отгатнеш кой е той, като използваш циферблата с римските цифри на кулата и показаните арабски цифри до тях?

Кои са арабските цифри ли? Това са знаците, които използваме в нашето си време: 0, 1 ,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

На страничка 34 един от електронните часовници показва 00:00 часа. Върху него можеш да пишеш с моливче и после да изтриваш: „Любимите часове на Звездна“.И накрая има задачка, в която трябва да използваш отговорите от игрите на стр. 8-9 и стр. 15.

Можеш ли да кажеш на колко е равен отговорът от стр.15 минус отговора от стр. 8-9?

А сега кажи: Колко часа има в едно денонощие?

Напиши го тук: и извади от него отговора от стр. 8-9 =   А сега напиши тук отговора от стр. 15   и извади от него броя на часовете в едно денонощие =

Отговорите на тези въпроси ще откриеш тук, но не бързай да надзърташ! Най-интересно е да ги отгатнеш без подсказване. Ако ти е трудно, помоли някой по-голям да ти помогне!


Изиграй игрите от другите книги