МЕНЮ
Your Cart

Кой светна луната? - Доиграй играта

Рецепта за кекс

Отваряме вещерската чанта на Звездна и от там вадим писмо, донесено от пощальона. То е от стара нейна приятелка, която живее на планетата Вулкан, където е много удобно да се пекат всякакви сладкиши. Ето защо този кекс прилича малко на вулкан:

"Мила ми Звездна, пращам ти аз сега една рецепта вкусна и сладичка дори, но за целта в кухнята се развърти и нужните съставки набави."

Избухвация

1. 4 яйца (най-добре от свободно гледани и извънредно щастливи кокошки)


2. Захар (нерафинирана)


3. Олио (студено пресовано)


4. Кисело мляко 


5. Сода бикарбонат


6. Екстракт от ванилия


7. Брашно (пълнозърнесто, най-добре от лимец)


8. Какао


9. Миксер & Голяма купа 


10. Форма за печене на кекс & Чаша
Откри ли нужните съставки? БРАВО! А сега с помощта на някой възрастен можеш да приготвиш истински кекс вкъщи. Само виж какво още е написала в писмото си Избухвация, и следвай указанията:

"Ха така сега! С продуктите и хей за нула време ти кекс чудничък ще завъртиш! Миксера вземи и купата към него добави. 4-те яйца измий и хубаво счупи. В купата ги приплъзни! И с миксера разбърквай! Ха така! После в чашката сипи захар на кристали ти, но само до половината, нали! Захарта към яйцата прибави! И отново миксера включи! Но бавно захарта сложи, навсякъде да не хвърчи! Сега в чашата олио сипи, но този път три четвърти отмери. И какво? Ами да – отново бъркаш с миксера, ла-ла! Към чашата се протегни и с мляко кисело я напълни. Чаена лъжичка сода грабни и с киселото мляко я смеси! Сега млякото така в купата сложи при другите неща. И как – бавничко, нали? Разбърквай, давай, постарай се ти! 

До ванилията стигнахме, нали? Затова шишенцето вземи и – бум – една лъжичка в сместа бързо изсипи. И бъркай, бъркай ти! И ето на, за брашното време е сега! От него ще ти трябват не една, ами цели 2 чаши – ама ха! Я дори още половин чаша добави – за да стане гъстичко, нали? И сега, като изсипваш брашното в купата, помни: бавничко го ти прави и успоредно бъркай с миксера – хи-хи! – защото иначе всичко в брашно ще покриеш, хо-хо-хо! И такааа... вземи сега и раздели сместа. В купата остави половината почти. И в нея добави една голяма супена лъжица с мечти – хи-хи! – добре де, и какао в тях сложи! И отново с миксера се развърти!

И така – имаш си вече не една, а цели две смеси подръка. Сега фурната пусни и изчакай да загрее хубаво, нали? А ти през това време формата за кекс вземи. Малко олио й капни и навсякъде по нея го размажи! После с щипка брашънце ще я поръсиш ти, дете! Това се прави не като шега, а за да не загори кексът ни сега. Готови смеси вече имаш, но са две, затова редувай ги добре. Първо малко от едната изсипи, после и от другата сложи... и така до края продължи. Ако фурната от загряване бумти, на умерено я нагласи и кекса бързичко пъхни. И сега? Ами чакаме така – кексът да набъбне, опала! Тридесет минути не отваряй фурната, помни! Защото иначе кексът ще се вдлети...

За да разбереш, че хубаво се е изпекъл твоят кекс, след час с клечка го боцни и добре я огледай ти. Ако няма по клечката тесто, значи кексът е готов! Хо-хо! Тогава го извади и да изстине го остави. Когато стане и това, в една плоска чиния – хопала! – го обърни и на хубавия му вид се наслади. И мирише тъй прекрасно! Всички се облизват – то е ясно! "

Избухвация