Попитахме Мая:

– Ти създаваш поредица от интерактивни книги. Как реши следващите книги от поредицата да са насочени специално към живота на пчеличките?

Мая:

– Аз просто обичам пчелите. Винаги съм ги рисувала и ако се загледате в илюстрациите ми, пчеличките редовно присъстват, като малки герои без които историята няма да е същата. А и все пак да не забравяме, че съм пчеличката Мая ???? Шегата настрана. Смятам, че проблемът свързан с изчезването на пчелите е от голямо, глобално значение. Знам, че всички говорят за екологична катастрофа, глобално затопляне и замърсяване и това за съжаление се е превърнало за нас като фонов шум. Затова реших да пренеса темата към най-важните хора, а именно – децата, защото когато пораснат от тях ще зависи бъдещето на Земята.

– В книгата “Защо медът е толкова сладък?” ти поставяш началото на една по-дълга история. Разкажи ни повече.

Мая:

– Първоначално мислех книгата да е само една, но историята, която се беше зародила в ума ми просто не се побра на 32 или 44 страници, колкото обикновено са дълги моите книги. Оказа се, че ми трябва поне двойно повече, а след време разбрах, че направо – тройно повече място, за да мога да разгърна историята и същевременно да имам място и за игрите в книгата.

За мен беше много, много важно да не разкажа просто някаква кратка история за изчезването на пчелите, а чрез приключение да заведа децата по пътя на приказката и така те да съпреживеят история, тя да ги докосне и в тях да остане едно усещане за любов към природата, за загриженост към нея. Това е и целта на приказката.

Когато разбрах, че книгата ще е толкова голяма, аз знаех, че ще ми отнеме години, за да я нарисувам, затова прецених, че ще е по-добре да я разделя на части. Съобразих, че няма да се побере в две книги и планирах как да разпределя историята в 3 книги с равен брой страници. Тогава ме попитаха защо не съкратя историята, но за мен това беше идеалният сюжет чрез който да разкажа и покажа на децата това, което искам, а с такива неща никога не правя компромиси.

– Можеш ли да ни разкажеш най-общо сюжета на цялата история.

Мая:

– Историята започва отново с любопитковия въпрос на главната героиня на поредицата – Любка Любопиткова. Една сутрин, докато похапва вкусни палачинки с мед и орехи (моите любими палачинки), тя задава въпроса: “Защо медът е толкова сладък?” и баба й разгръща голямата стара книга, която се казва “Туй-Онуй” и зачита приказката за меда.

Така се пренасяме в един вълшебен свят при горската сладкарница – “Медница” в която всичко се приготвя с най-сладкия мед. А медът е най-вкусният, защото пчеличките събират нектар от най-щастливите цветя. Цветята от своя страна са толкова щастливи, защото са отгледани с много любов, песни, слънце, свеж дъжд и т.н. С вълшебство Любка попада в книгата и стига до тези цветя, но разбира, че те вече не са никак щастливи. Напротив – тъжни са и много кисели. Оказва се, че гигантски облаци валят над различни краища на приказки свят и то със зловещ кисел дъжд. Освен, че цветята са нещастни, пчеличките не успяват да направят своя сладък медец и бягат надалеч от облаците. Така – те си тръгват.

По-нататък в следващите книги разбираме, че киселите облаци са вследствие на отварите, които забърква една зла вещица. Тя прави тези отвари, за да пръска своите краставици и ги превръща във всевъзможни причудливи експерименти. Във втората книга Любка влиза отново в чудния свят “Туй-Онуй”, но този път с приятелчето си – Мъдрян. Там те разбират, че вещицата Шонка иска да участва в най-големия аграрен конкурс “Зарзаватчийко”.  И тук историята се заплита, за да се разплете в третата книга, където Любка и Мъдрян с хитрост и с любов променят възгледите на Шонка и тя открива устойчивото земеделие. Така тя спира да пръска с вредни неща насажденията си и киселите облаци – изчезват.

Третата книга е и важният завършек на историята, защото децата ще се учат да създават едни медоносни сандъчета в които да засаждат най-любимите на пчеличките растения. В тази книга уча децата как да направят това в домашни условия, т.е. да си засадят медоносни билки и цветя на своите балкони и тераси.

Очаквайте скоро част 2 от интервюто с Мая.