МЕНЮ
Your Cart

"Как да празнувам рождения си ден?"

"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
"Как да празнувам рождения си ден?"
10.00лв.
 • Наличност: Наличен
 • Модел: rojden-den-kniga
 • Тегло: 0.12kg
Разгледан: 1998

Възможни варианти

Заглавие: "Как да празнувам рождения си ден?"
Подзаглавие: "Чудовищно добър наръчник за празниците!?"
Поредица: "Туй-Онуй"

Книга подходяща за деца от 5 до 10 г.

Кой направи тази книжка:

 • Уики – Мая Бочева – илюстрации и оформление
 • Калин М. Ненов – редактор и коректор
 • Ивилина Иванчева - консултант приложен психолог
 • Издателство "ТАТ Криейтив"
 • Печат – "Печатница 99%"
 • Българска, първо издание
 • Всички права запазени, 2021
 • Брой страници: 44
 • Език: български
 • Размери: 14,8 см x 21 см
 • Корици: меки ISBN: 978-619-7298-18-5
 • Цена: 10 лв

Живеем в особени времена, в които се връщат някои отминали порядки и семейни ценности, като например да празнуваш рождения си ден вкъщи. С отбрани приятели, сандвичи и домашно направена торта. Но как става това? Отвори наръчника за рожден ден и ще откриеш как чудовището Чочо се подготвя за своя чудовищно добър рожден ден. С този наръчник можеш да се забавляваш много и да го използваш, за да пресметнеш колко гости ще дойдат и спрямо тях да си подготвиш нужното количество хапки, сандвичи или вкуснонади. Ще можеш сам да направиш украсата и дори ще почистиш стаята си! За да направиш всичко това ще смяташ и пишеш. Забавно, нали? Междувременно ще те научим да рециклираш. И това далеч не е всичко! Ще откриеш още:

 

·        "Дорисувай гостите" - игра за емоционална интелигентност

·        - Как да посрещаш гостите си и други правила по етикеция

·        - Как да подредиш масата

·        - Как да подбереш подходяща музика

·        - Как да си избереш подходящи дрехи за партито

·        - Много рецепти за готвене с различни игри за пресмятане

 

Книгата е във формат А5 с меки корици, за да ти е удобно да си я носиш навсякъде с теб.

Може да се използва многократно и е подходяща за всякакви гости, които ще посрещаш вкъщи.

Отделно от книгата ти предлагаме комплект от 20 еднакви покани за рожден ден, които ще са прилежно опаковани в целофан и поставени в торбичка от органза, които също са с големина А5.

1

Можете да ползвате картинката в книгата или да разпечатате тази (натисни за голям размер):


ИГРА ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ "ГОСТИТЕ"


"Гостите" неслучайно са представени като чудовища в четирите основни цвята – червено, жълто, зелено и синьо. По този начин ние кодираме цветово базисните емоции, за да можем по-лесно да научим децата да разпознават, разбират, назовават и изразяват какво чувстват и постепенно да открият как да регулират емоционалните си състояния. Всеки „гост“ символизира различно чувство: Червеният е Ядосан, Жълтият – Щастлив, Зеленият – Спокоен, а Синият – Тъжен. Децата трябва да се запознаят първо с тези четири основни чувства, преди да преминат към следващите етапи.


Песничка за емоциите: КЛИКНИ ТУК


КАК ДА ИГРАЕМ?

Игра за моментната емоция. Ако имате колебание какво изпитва детето ви в даден момент, отворете на страницата с четиримата герои и го приканете да играете на нея:

 

1. Кажете на детето да нарисува героя, който най-много му допада в този момент.

 2. В зависимост от това кой цвят геройче нарисува то, можете да предприемете конкретни действия:

 

Ако детето е в червената зона например, можем да му пуснем песничката „Червеният танц“ - КЛИКНИ ТУК - и да му помогнем да премине в зона на приятно чувство.


1. Кажи „Стоп“ и помисли.

 2. Дишай бавно и равномерно. Опитай следното дихателно упражнение: вдишваш през носа (4 секунди), задържаш въздуха (4 секунди) и издишваш през устата (4 секунди).

 3. Сложи едната си ръка на сърцето и усети колко бързо препуска, когато се ядосаш. С другата ръка брой до 10.

 4. Погледни се отстрани и покажи най-доброто от себе си! По този начин ще привличаш повече приятели.


Ако детето има прекалено много енергия за изразходване, може да изтанцувате „Жълтият танц“ - КЛИКНИ ТУК , след което да приложите дихателната техника, да му пуснете релаксираща музика и да разговаряте за това как се чувства.


1. „Нарисувай емоцията“, т.е. децата да нарисуват лицата на всяко човече според цвета им. Например червеното да го направят да изглежда ядосано, синьото – тъжно и т.н.

 2. „Имитирай емоцията“: родителят показва някаква емоция, а детето се опитва да я отгатне; или родителят показва човече и детето имитира емоцията.

 3. Децата нека подготвят такива човечета в различните цветове, а после всеки гост да си вземе човече и да си го нарисува според начина, по който се чувства в момента. След това да си залепят човечетата на лист едно до друго и всеки да даде име на своето човече (например Сърдитко). Накрая ще се оформи картина от типа приятели, с които детето общува.

 

Вероятно сте чували за т.нар. СЕИ (социално-емоционално изучаване), което в последните години доби популярност и в нашата страна. Благодарение на ресурсите на Fun-тазия EQ Bulgaria, педагози, психолози и родители имат възможността още от ранна детска възраст да прилагат световноизвестната методика RULER за развитие на емоционална интелигентност (ЕИ) и придобиване на социални и емоционални компетенции. Целта е да се развият петте умения при ЕИ:


 • Разпознаване
 • Разбиране
 • Описване
 • Изразяване
 • Регулиране на емоционални състояния с цел подобряване на социалните и емоционални компетенции 

С помощта на Барометъра на емоциите - КЛИКНИ ТУК и Дневника на емоциите - КЛИКНИ ТУК - можете лесно да измерите и регистрирате емоционалните състояния на децата. Към това, можете да добавите по ваше желание песни, приказки и игри за ЕИ.

 

Можете да научите децата коя зона какво ниво на енергия и приятно/неприятно чувство съдържа, както и четирите основни цвята на емоциите. Добър начин за онагледяване е чрез светофара/пътните знаци или дори приятелите на Мечо Пух от Голямата гора. Обяснете червения, жълтия и зеления цвят като светлините на светофара, а синия – като пътните знаци със задължителни предписания или знака за паркинг. Ако решите да използвате героите на историята за Мечо Пух: Зайо е като червеното човече, Йори е като синьото, Мечо Пух е като зеленото, а Тигър – като жълтото. Така децата научават, че в различните зони се чувстваме по различен начин в зависимост от това дали изпитваме приятни (жълта и зелена зона) или неприятни (червена и синя) чувства, дали енергията е висока (червена и жълта) или ниска (зелена и синя).

 

Ако сме ядосани или изплашени, значи сме поканили на гости червеното човече; ако сме тъжни, самотни или отвратени от нещо – синьото; ако преливаме от енергия и сме щастливи, развълнувани, смели или изненадани, сме като жълтото човече; ако ли пък сме спокойни и съсредоточени, сме като зеленото. Можете да използвате например секретен код „ЗЕЛЕНО“, за да провокирате у децата желание да бъдат изпълнителни и релаксиращи. Освен това можете да учите децата да наблюдават другите и да познават по езика на тялото (как изглежда лицето, тялото, крайниците, как звучи интонацията и т.н.) как се чувстват в различните зони. Съответно те могат да наблюдават и себе си и да сравняват.

 

Идеи за игри в четирите зони: състезателна игра между четирите човечета "Риболов", "Не се сърди, човече", "Туистър" и др.

 

Повече информация и ресурси за ЕИ ще намерите на: www.EQBulgaria.com

Какво още знаеш (не знаеш) за разделното събиране и рециклирането?

Изтегли наръчник за рециклирането (PDF - 1.7MB)

Изтегли наръчник за рециклирането (голям размер) (PDF - 10MB)
– От какво се прави пластмасата?


– Има едно нещо, което се казва ПЕТРОЛ. Хората го изваждат дълбоко от недрата на земята... Използват го за направата на пластмасата. От нея пък се създават много от опаковките за различните продукти.

ИГРА: Сещаш ли се за поне 6 продукта, които са опаковани в пластмаса?


Също така се правят играчки, всякакви неща за къщата и дома, за колата и за какво ли още не!

ИГРА: Огледай се наоколо и потърси 5 неща, направени или съдържащи в себе си пластмаса.


Петролът обаче не е съвсем безобиден. Попадайки на повърхността на земята, той я замърсява.


 


За съжаление, пластмасовите неща не се разлагат дълги години, Когато ги изхвърляме и попаднат в депата за отпадъци (големи ями, където се заравят изхвърлените неща), те може да натровят почвата и водата.

Но и не само това.
Ако продължаваме да изхвърляме пластмаса безразборно, съвсем скоро в морето може да има повече пластмаса, отколкото риба.

 Пластмасовите отпадъци понякога пропътуват стотици, дори хиляди километри, попадайки първоначално в поточета, които се вливат в реките, а оттам – в моретата. Някои достигат дори океаните.

(В моретата плуват много изхвърлени непотребни неща, не само от пластмаса.)


В моретата плуват много изхвърлени непотребни неща

По-страшното е, че рибките и сега похапват много малки частички пластмаса, а по-големите изяждат по-малките и накрая... ние също си хапваме рибка, нали?

– УЖАС! Ами нали казват, че човек става това, с което се храни! Значи ще станем... пластмасови?!

ще станем... пластмасови


– А проблемът далеч не е само с пластмасата. Знаеш ли, че ако алуминият попадне сред природата, може да са му необходими 200 години, за да се разгради?– Какво е алуминий?


Метал. От него се правят опаковки. Примерно консервите от риба, кенчетата от бира, понякога и консервите от боб. Виж мен! Аз също съм от алуминий.


Обаче си намерих работа като екскурзовод и сега съм полезен и няма да замърсявам!

Ето например, мога да ти разкажа за хартията:

Знаеш ли, че един ТОН е равен на един малък СЛОН?


– Какво общо има с хартията това?


– Има, защото един тон хартия (значи колкото един цял малък слон), ако се рециклира, ще спаси живота на поне 13 средно големи дървета!

А ти пак ще имаш къде да си пишеш домашните.


– От рециклираната хартия се създават нови неща – опаковки, книги, тетрадки, списания и какво ли още не.

Значи не е необходимо да се изсичат нови дървета и цели гори, за да създадем опаковки и списания...


– Олеле! Ами какво става със стъклото?
– Виж:

– Сигурно има как да избегнем това? Как можем да помогнем и да спрем голямото боклукозатрупване и тоталното замърсяване на планетата ни?


Ето няколко идеи:

1. Можеш да събираш отпадъците от опаковки да се РЕЦИКЛИРАТ.

Това е много ВАЖНО! Означава, че даваш втори живот, а понякога трети и четвърти, на пластмасовите, стъклените, металните и хартиените опаковки, те отиват в производство на нещо... ново.

Как става това ли? Да вземем за пример една стъклена бутилка от сокче.

Когато го изпиеш – дай го на Стъкльо.

Но не забравяй – Стъкльо не харесва пластмасовите и металните капачки. Преди да му дадеш бутилката махни капачката.

След това идва камион, който взима храната на Стъкльо и я кара към инсталацията за сортиране на стъкло. Там стъклото се пуска по една поточна линия.– Това пък какво е?


– Както на летището оставяме и после си взимаме багажа – на едни ленти, които се движат.


– Същото е и на касите в супермаркетите?


– Точно така.

Направено е, за да може в единия край да се изсипват отпадъците, където двама души внимателно отстраняват разни камъчета или случайно попаднали други неща, а по-натам стъклените парченца отиват към машини, които ги разпределят. Това е любимото ми място – много е интересно!

По същия начин е за пластмасата и хартията: пускат я на поточна личния (вече знаеш какво означава това) и после хора, които стоят до нея и са специално обучени, разпределят видовете пластмаса и хартия и отделят тези от тях, които могат да се рециклират.


– Никак не било лесно, значи...


– Не е лесно. Отнема време и енергия.


Когато говорим за рециклиране на стъкло, това се отнася само за всички видове буркани и шишета, като не трябва да имат капачки, защото те са пластмасови или метални и не бива да попадат в стъклото.

Всякакви други стъкла, като огледала, прозорци, витрини и дори електрически крушки, не са подходящи за Стъкльо.

Стъклото, от което са направени, е различно по плътност и състав. Затова не може да се рециклират заедно с шишета и бурканите.

Стъклените бутилки и буркани се рециклират напълно, при това отново и отново, тъй като стъклото не губи качествата си. Представяш ли си?


Докато пластмасата може да се рециклира само няколко пъти.


За да познаеш коя опаковка може да се рециклира – следи за този или подобен на него знак, който стои на нея:


Той означава, че този материал може да се използва още веднъж, превръщайки се в друга опаковка, вещ, част и т.н.


– Погледни на страници 34 и 35 в книгата! Там братовчед ми – консерва с рибка – беше стар и захвърлен, докато Мъдрян не го откри. Занесе го до близката Ина-жълтина и след това попадна в завода за рециклиране. Там го събраха с още близо 700 консерви като него и хоп – след рециклирането им ги ползваха и ги превърнаха в чисто ново колело! Сега Мъдрян постоянно обикаля с него из парка. Това е истинско вълшебство!
– А моите пантофки? Изобщо не предполагах, че са от рециклирана пластмаса! Или иначе казано – рециклиран полиестер. Днеска ми го казаха... а дори не предполагах, че говорят!

Вече знам, че ако давам на Ина-Жълтина (жълтата кофа) всякакви пластмасови опаковки, те могат да станат на нови опаковки, та дори и на дрехи – и на още много неща. Виж, това е Ина-Жълтина. На нея ѝ давам всички пластмасови отпадъци от опаковки:
– Ами какво да правим с пластмасовите неща за еднократна употреба?


Ето какво – ЗАМЕСТВАМЕ ГИ с нещо друго или ги преизползваме.

Помниш ли на страница 36 как ти, Любке, и твоите приятели празнувахте рождения ден на Цецко?

Вместо пластмасови прибори, на масата имаше бамбукови. Може да се ползват и картонени или царевични.

– Царевични? Мляс!


– А знаеш ли, че може и от растителна захар да се правят опаковки?


– О, тези са ми любимите!


Ах, а колко видове сламки има? Картонени, от бамбук, метални, дори стъклени!


Когато празнуваш рождения си ден, мисли за природата! 2 часа тържество и после – куп пластмаса за изхвърляне, а това никак не е забавно и не е повод за празнуване...

 

Любка ти предлага да направиш един наистина оригинален рожден ден – купи чаши за всеки от гостите си и го изненадай, като му я подариш! Така гостите ти ще ги използват и на самия празник, за да не хабите чашки за еднократна употреба, а приятелите ти ще си имат спомен от хубавия ден. Ти, от друга страна, ще спестиш отпадъци, които иначе ще са в тежест на природата. За да можеш да купиш чашките, си пресметни паричките. Помисли дали няма да е по-добре, ако не взимаш сламки или излишни съдове. А ако пресметнеш правилно колко храна ти е нужна, после няма да се налага да я хвърляш и така ще спестиш пари – с които да купиш чашките-изненада!


И не забравяй – все пак най-хубавото на рождените дни са приятелите и игрите!


Видя ли например Любка на страница 43 – каква нова чанта си има? Сега такива платнени пазарски чанти можеш да намериш навсякъде. Те се перат лесно, красиви и здрави са и идеално заместват найлоновите пликчета, които са си голям екологичен проблем и трудно се рециклират.


Виж например Мъдрян на страница 34 – как открива един плик върху ягодите в двора на Цветка. Възможно е вятърът да го е довял, но каквато и да е причината, найлонът задушава растението и то щеше да загине, ако не беше Мъдрян да го спаси.


Когато ходиш на разходка в гората или си на плаж край морето – огледай се! Ако има боклуци наоколо и някой хвърчащ плик или смачкана пластмасова чашка стои в земята, какво ще направиш?

 

а) Ааа, това не съм го изхвърлил аз! Който си го е изхвърлил – той да си го чисти!

или

б) Опааа... тези са изпаднали от някое кошче. Дали няма да е по-добре аз да ги оправя? Дори да няма кошче наблизо, ще ги взема и ще ги изхвърля в първото срещнато. Ако всеки прави като мен, ами че то навсякъде ще бъде чисто!


Ето още идеи:


Ако си купувам нещо за похапване и ми дадат допълнително пликче – няма да го взимам, защото вече знам какво правят тези пликчета, след като аз съм ги ползвал 5-10 минути. Не се разлагат – между 20 и... 100 години! Представяш ли си? Да ползвам нещо толкова за малко – а то после замърсява земята 100 години!


5-10 МИНУТИ = 20 ДО 100 ГОДИНИ ЗАМЪРСЯВАНЕ


Ако си на плажа и си вземеш нещо за похапване и пийване, но не ги изхвърлиш в кошчето, виж какво става:


Мисли за обитателите на морето! Нали помниш как отпадъците вредят на рибките?


А ти можеш да бъдеш морски спасител!

Точно като Любка. :)


Погледни на страница 37: Любка е кацнала на едно дърво. И държи красиво стъклено шише, което е с мека дрешка и дори си има дръжка, точно като чантичка. Любка знае колко е полезно да се пие вода, и затова постоянно носи със себе това шише – но тя никога не си купува пластмасови бутилки, защото ще изпие тази вода за половин-един час, а после, ако не даде бутилките на Ина-Жълтина, те ще се разлагат в природата между 180 и 200 години!!!


ПОЛОВИН-ЕДИН ЧАС = 200 ГОДИНИ ЗАМЪРСЯВАНЕ!


Какво друго е измислила Любка от стари неща, които могат да не се изхвърлят, а да се използват?

Виж как се люшка на стара автомобилна гума.

Ако тази гума не беше станала на люлка, сега можеше да стои с други отпадъци и да изгнива. За да се разпадне в природата, на една автомобилна гума са ѝ нужни между 120 и 140 години.


– Ох! Ама това пак е страшно много!


Ето защо Любка говори с баща си и той ѝ даде всички стари гуми на колата. С едната, знаеш вече, тя направи с негова помощ люлка.

За другата – нейната майка ѝ помогна и направиха саксия.

Забавното е, че можеш да оцветиш саксиите както си искаш, и те да станат красиви!


Любка реши, че ще засажда цветенца в пластмасовите кофички от кисело мляко, но само в тези, които няма да даде на жълтата кофа – Ина-Жълтина.

Тези примери можеш да видиш на страница 37.


Едно от най-полезните неща, които Любка направи, е хранилката за птички – тя е от голяма пластмасова бутилка за вода (от тези, които са по няколко литра). Изряза отвор и вътре сложи храна. Горната част на хранилката Любка завърза с въже и сега тя виси на едно дърво точно пред дома ѝ. Там зимата идват пиленца и хем се скриват на завет, хем си похапват доволни.


Сега е твой ред – измисли какво можеш да направиш от отпадъците от опаковки. Снимай своето изобретение и ни го изпрати на: office@tatcreative.com 

Така ще станеш млад ЕКО изобретател и спасител на природата.

 

Можеш да ни напишеш твоите идеи – с какво можем да заместим пликчетата в магазина и другите вредни за природата еднократни опаковки.

Развихри своето въображение! Успех!


НАРЪЧНИК ЗА РЕЦИКЛИРАНЕТО

Изтегли наръчник за рециклирането (PDF - 1.7MB)

Изтегли наръчник за рециклирането (голям размер) (PDF - 10MB)

 


 
СТРАНИЦА 6


СТРАНИЦА 7


СТРАНИЦА 8


СТРАНИЦА 9


СТРАНИЦА 19


СТРАНИЦА 20-21


СТРАНИЦА 24


СТРАНИЦА 26


ПРИМЕР


СТРАНИЦА 27


СТРАНИЦА 28


СТРАНИЦА 29


СТРАНИЦА 31


СТРАНИЦА 33

ПРИМЕР


СТРАНИЦА 34

ПРИМЕР


СТРАНИЦА 35


СТРАНИЦА 38Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha