МЕНЮ
Your Cart

"Защо медът е толкова сладък?"

"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
6 - 10 години
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
"Защо медът е толкова сладък?"
29.99лв.
 • Наличност: Наличен
 • Модел: medut
 • Тегло: 0.55kg
Разгледан: 3690

Възможни варианти

Заглавие: "Защо медът е толкова сладък?"
Подзаглавие: "Защо си тръгнаха пчеличките?" - първа част
Поредица: "Туй-Онуй"


Интерактивна книга с игри подходяща за деца от 6 до 10 г.

Кой направи тази книжка:

 • Уики – Мая Бочева – автор, илюстрации и оформление
 • Калин М. Ненов – редактор и коректор
 • Издателство "ТАТ Криейтив"
 • Печат – "Печатница 99%"
 • Българска, трето издание
 • Всички права запазени, 2024
 • Брой страници: 44
 • Език: български
 • Размери 24 см x 24 см
 • ISBN: 978-619-7298-12-3
 • Цена: 29,99 лв

  В МОМЕНТА ТЕКАТ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПОРЪЧКИ ЗА ТРЕТИЯ ТИРАЖ НА КНИГАТА!
  Те ще продължат до средата на месец май - 2024 г.

"Защо медът е толкова сладък?" - първа част на "Защо си тръгнаха пчеличките?"

"Защо си тръгнаха пчеличките?" е въпросът, който обединява трите книги: "Защо медът е толкова сладък" - първа част, "Къде ли да изхвърля това" - втора част и "Как да върнем пчеличките?" - трета част.

„Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне.“

Айнщайн

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Наши партньори са фондация "Да спасим пчелите" и и "ТЕТ - Истинският мед"

Номинация за Бисерче Вълшебно 2019

100 броя от книгата бяха дарени на фондация "Да спасим пчелите", които я разпространиха сред деца от социални домове в страната.


1

Освен, че е толкова сладък, медът е и много полезен. Той съдържа много ценни вещества, които са ни необходими, за да живеем здрави.

Медът е чиста енергия, която ни зарежда, като батерийки, но на ден не бива да изяждаме повече от 2 лъжички от него


Ако похапваме редовно от тази вълшебна храна, ще бъдем силни, здрави, по-умни и ще виждаме по-добре.

Всички знаем, че ако ни заболи гърло, трябва да хапнем лъжичка прясно изцеден лимон и веднага след това – лъжичка с мед.

А знаете ли, че една лъжичка мед преди лягане ни помага да спим спокойно и да се събудим отпочинали, свежи и готови за игри и нови приключения.

Но като си говорим за лъжички, е добре да уточним, че в меда не се бърка с метална лъжица! Ползвай дървена или порцеланова.

За да загребем от течният мед, си има едни специални дървени пръчки, които изглеждат ето така:

Много е важно чаят да бъде топъл, а не горещ, когато му добавяме медец. Това е така, защото когато медът се нагрее, той може да стане дори вреден.
Любопитни факти за пчелите

Знаеш ли, че пчелата е обявена за най-важното насекомо в света? Това е така, защото пчеличките опрашват стотици видове растения. Нееее, не ги прашат или цапат. Да "опрашват" значи да вземат прашец от едно цветче и да го подарят на друго. Само по този начин растенията могат да имат плодове, а ти да си похапваш сладка ябълка. Обичаш ли ябълки?

Ако ги няма пчеличките, ще изчезнат много от любимите ни вкусни и полезни плодове и зеленчуци.


А знаеш ли, че пчелите имат изключително обоняние? По-силно дори и от на куче следотърсач (да! наистина е така). Това им позволява да надушат аромата на цветя , които са на километри от тях.

Според това от кое растение са събрали нектар пчеличките, вкусът и цветът на меда са различни.

Всички пчелички жужат, нали? Това не е, защото казват "жужужужужу", а защото крилцата им правят повече от 200 удара в секунда!

Пчеличките, освен че са много трудолюбиви, са и страшно издръжливи. Със скорост до 30 километра в час, те могат да прелитат големи разстояния без дори да си почиват.

Всеки кошер си има една главна пчела-майка. Тя е царицата на кошера и нейната особено важна роля е да снася яйчица, от които след 3 седмици се излюпват пчеличките-работнички. Около пчелата майка винаги има групичка от пчелички, които се грижат за нея, хранейки я с пчелно млечице. Това е истинска царска храна!


По света съществуват над 20 000 вида пчели! Всички те заедно правят светът едно по-красиво и по приятно място за живеене. Помагайки им като засаждаме различни цветенца и дръвчета ние ставаме от един отбор - ДОБРИЯТ ОТБОР!

1

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha

За книгата

Трилогията цели да запознае децата и техните родители с важността на пчелите за цялата екосистема. За съжаление малко хора са информирани за проблема с изчезването на пчелите, който е от глобално значение.

Пчеличките помагат за опрашването на много от растенията (на всички, които имат цветчета) и без тяхна помощ много малко от растенията биха продължили да виреят.

В "Защо медът е толкова сладък?" запознаваме малките читатели с живота на пчелите и с тяхната невероятна способност да произвеждат най-сладкия мед. Чрез приказен сюжет ние въвличаме читателите в едно приключение, чиято основна цел е да почувстват важността от грижата и любовта към природата.

В книгите няма да срещнете големи заводи или пестициди, те са заменени от зла вещица, която прави боклучени отвари и пръска своите насаждения с тях. Така тя произвежда огромни кисели облаци, които замърсяват целия свят. Именно тези зловещи облаци прогонват пчеличките.

Това, което се надяваме да постигнем с трите книги е да фокусираме вниманието към един важен проблем, който ние хората, чрез действията си в нашето ежедневие, можем да помогнем да бъде разрешен.

Ето и малко информация за книгата: "Защо медът е толкова сладък?" от новият ни водещ герой -
Пеперудко:

"Защо медът е толкова сладък?" е първата книга от мини поредица в която ще се разказва за това, защо са си тръгнали пчеличките? Защо веселите цветя понякога могат да бъдат и тъжни? От къде идва киселият дъжд? Ако има ключ сол - то тогава къде е пиперът? Ще бъдат зададени още много любопиткови въпроси, но по-интересен начин, по който децата ще открият отговорите, а именно - чрез игри в които ще научат нотите, видовете цветове, гласните и съгласните, как да делим едно цяло на две половинки, да събираме 2+2+2+2... и да се опитаме да познаем кое цвете каква емоция изпитва!

Знаете ли кои са топлите и кои студените цветове?

А как това се съчетава с ученето на гласни и съгласни букви - ще откриете пак тук, между страниците на тази сладка книга. На помощ се появява Буквичко от комплекта с карти: "Коя е тази буква?" с който заедно можете да затвърдите познанията си за буквите играейки на картите от комплекта в съчетание с игрите в книгата. Цветовете на картите според вида буква са същите, като на гласовитите цветя в книгата. Само сканирайте баркода и ще попаднете на игрите!

Тук можете да разгледате и картите с букви: